האם התקררות האוקיינוסים מוכיחה שההתחממות הגלובלית הסתיימה?
מה אומר המדע? ...
על פי מדידות עדכניות, האוקיינוסים מתחממים בהתמדה.
האוקיינוסים מתקררים
"התחממות האוקיינוסים עומדת בלב תיאורית ההתחממות הגלובלית. בשורה התחתונה, אם כמות החום במערכת אינה גדלה, התאוריה אינה תקפה.
[...] לאור העובדה שהצטברות החום פסקה (ויתכן שאף החל תהליך של הפחתה בו), המצב התהפך. אותן ראיות ששימשו לביסוס התיאוריה, משמשות עכשיו להפרכתה." (ויליאם דיפוצ'יו)
בשנת 2008, ספקן ההתחממות רוג'ר פיילקה אמר: "התחממות גלובלית הבאה לידי ביטוי בעליה בתכולת החום של השכבות העליונות באוקיינוס, לא נצפתה מאז 2004". הטענה הזו היא דוגמה מצוינת למניפולציה של ספקני ההתחממות, והיא כוללת כמה דילוגים לוגיים מרשימים:
- די בסימפטום אחד להעיד על מצבה של המערכת כולה (למשל - יום אחד שאין בו קוצר נשימה מעיד על החלמה מסרטן ריאות).
- הסקת מסקנות על סמך ארבע שנים - תקופה קצרה מכדי שאפשר יהיה להסתמך עליה בקביעת מגמה.
- ניתן לשלול את קיומה של התחממות גלובלית בהסתמך אך ורק על נתוני טמפרטורה מהאוקיינוס.
ולעצם העניין: האוקיינוסים מכסים בערך 70 אחוז מפני השטח של כדור הארץ, ומכילים בערך 80 אחוז מהאנרגיה של מערכת האקלים, כך שטמפרטורת האוקיינוס היא אכן נתון מרכזי בדיון על התחממות גלובלית.
מדידות ישירות של טמפרטורת השכבות העליונות באוקיינוס נעשות במסגרת פרויקט Argo. על פי הנתונים האלו, טמפרטורת האוקיינוסים אכן יורדת בשנים האחרונות, אך הממצא הזה אינו מעיד על סיום ההתחממות הגלובלית, אלא על תנודה קצרת טווח. מגמת שינוי אמיתית נקבעת על פי נתונים בסקלת זמן ארוכה יותר, 30 שנים או יותר. קיימים מגוון מנגנונים שגורמים לתנודות אקלימיות בסקלת זמן של שנים בודדות ואינם מעידים על מגמה ארוכת טווח. תופעות ידועות הנגזרות ממנגנונים כאלה הן, למשל, אל ניניו ואל ניניה.
להלן גרף המתאר את תכולת החום באוקיינוס, לאורך זמן:
מתוך: לוויטוס 2009
קיימת מחלוקת לגבי מידת הדיוק של המדידות בפרויקט ארגו. המדידות נעשות באמצעות מצופים ובאמצעות מתקנים המוטלים לתוך האוקיינוס ומודדים את הטמפרטורה בו עד לעומק של 700 מטר. על מנת להתמודד עם אי הוודאות הנובעת מהמחלוקת הזו, מקובל להצליב נתונים מכמה שיטות מדידה. באמצעות השוואת נתונים שנמדדו על ידי שבעה צוותי מחקר שונים במגוון כלים ושיטות, ניתן לקבל ממצאים אמינים, המעידים על מגמה מובהקת. קיימת, אמנם, שונות בין התוצאות שנמדדו על ידי הצוותים השונים, אך המסקנה המשותפת לכולם היא שבסקלת זמן ארוכה קיימת מגמת התחממות.
מקור: ליימן 2010
השינויים בסביבה האוקיינית בעקבות ההתחממות הגלובלית הם ברורים וקיצוניים. עלייה בריכוז הפחמן הדו חמצני משבשת את שרשרת המזון, היכולת של האוקיינוס לספוג פחמן דו חמצני יורדת ככל שהטמפרטורה עולה, גובה פני המים עולה (בין השאר עקב ההתפשטות התרמית של המים), וכמות אדי המים הנפלטת לאטמוספירה גדלה גם היא.
המנגנונים השולטים בסביבה האוקיינית אינם ברורים בשלמותם. מה שכן ברור הוא, שבבואנו לדון בשינויי אקלים כדאי להסתמך על מגוון גדול ככל האפשר של נתונים ושיטות מדידה, ולא להסתמך על מקור אחד, כפי שעושה פיילקה שצוטט לעיל. גם אם מסתמכים על החום באוקיינוסים, ההתחממות הגלובלית ניכרת וצפויה לגרום לשיבושים חמורים אם לא נעשה את המקסימום כדי לעצרה.
הטענה בדבר עצירת ההתחממות, המבוססת על סט קצר-טווח של מדידות חום באוקיינוסים, אינה מבוססת מבחינה מדעית.
Translation by Nord, . View original English version.
טיעון ספקני האקלים ...