Climate Science Glossary

Term Lookup

Enter a term in the search box to find its definition.

Settings

Use the controls in the far right panel to increase or decrease the number of terms automatically displayed (or to completely turn that feature off).

Term Lookup

Settings


All IPCC definitions taken from Climate Change 2007: The Physical Science Basis. Working Group I Contribution to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change, Annex I, Glossary, pp. 941-954. Cambridge University Press.

Home Arguments Software Resources Comments The Consensus Project Translations About Support

Bluesky Facebook LinkedIn Mastodon MeWe

Twitter YouTube RSS Posts RSS Comments Email Subscribe


Climate's changed before
It's the sun
It's not bad
There is no consensus
It's cooling
Models are unreliable
Temp record is unreliable
Animals and plants can adapt
It hasn't warmed since 1998
Antarctica is gaining ice
View All Arguments...Username
Password
New? Register here
Forgot your password?

Latest Posts

Archives

Kilimanjaron jäähävikki johtuu maankäytöstä

Mitä tiede sanoo...

Kilimanjaron jäätikön kutistuminen on monimutkainen asia, eikä aiheudu pelkästään ilmaston lämpenemisestä. Se ei kuitenkaan tarkoita etteikö Maapallo lämpenisi. On paljon todisteita Maapallon keskimääräisen lämpötilan noususta viimeisen sadan vuoden aikana ja keskisten ja korkeiden leveysasteiden jäätiköiden vetäytyminen on yksi päätodisteista.

Skeptinen argumentti...

"Gore väittää, että Afrikan Kilimanjaron huipun jäätikkö kutistuu ja syyttää siitä ilmaston lämpenemistä. Mutta Nature-lehden marraskuun 2003 numeron mukaan: "Vaikka on houkuttelevaa syyttää ilmaston lämpenemistä jäähävikistä, tutkijoiden mielestä metsien hävittäminen vuoren kukkuloilta on todennäköisempi syyllinen. Ilman metsien kosteutta aikaisemmin kosteat tuulet puhalsivat kuivina. Kun jää ei enää saa vesitäydennystä, se haihtuu päiväntasaajan voimakkaassa auringonpaisteessa."" (James Taylor)

Metsien hävittäminen näyttää tosiaan aiheuttaneen Kilimanjaron jäätiköiden kutistumisen, joten siinä Gore oli väärässä. Mutta Philip Mote, Naturessa julkaistun tutkimuksen kirjoittaja, laittaa asian perspektiiviinsä: "Se tosiasia, että Kilimanjaron jäähävikkiä ei voi käyttää ilmaston lämpenemisen todisteena, ei tarkoita etteikö Maapallo olisi lämpenemässä. On paljon vakuuttavia todisteita Maapallon keskimääräisen lämpötilan noususta viimeisen sadan vuoden aikana ja keskisten ja korkeiden leveysasteiden jäätiköiden vetäytyminen on yksi päätodisteista."

Translation by Ari Jokimäki, . View original English version.The Consensus Project Website

THE ESCALATOR

(free to republish)


© Copyright 2024 John Cook
Home | Translations | About Us | Privacy | Contact Us