Climate Science Glossary

Term Lookup

Enter a term in the search box to find its definition.

Settings

Use the controls in the far right panel to increase or decrease the number of terms automatically displayed (or to completely turn that feature off).

Term Lookup

Settings


All IPCC definitions taken from Climate Change 2007: The Physical Science Basis. Working Group I Contribution to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change, Annex I, Glossary, pp. 941-954. Cambridge University Press.

Home Arguments Software Resources Comments The Consensus Project Translations About Support

Twitter Facebook YouTube Mastodon MeWe

RSS Posts RSS Comments Email Subscribe


Climate's changed before
It's the sun
It's not bad
There is no consensus
It's cooling
Models are unreliable
Temp record is unreliable
Animals and plants can adapt
It hasn't warmed since 1998
Antarctica is gaining ice
View All Arguments...



Username
Password
New? Register here
Forgot your password?

Latest Posts

Archives

כיצד משפיעים אדי מים באטמוספירה על אפקט החממה?

מה אומר המדע? ...

עלייה בריכוז הפחמן הדו חמצני גוררת עלייה בריכוז אדי המים, שגם הם מהווים גז חממה המוסיף לתהליך ההתחממות.

טיעון ספקני האקלים ...

אדי מים הם גז החממה הדומיננטי ביותר

"אדי מים באטמוספירה הם גז החממה הדומיננטי ביותר. הציבור והתקשורת מתקשים להבין ש-95% מגזי החממה באטמוספירה הם אדי מים. קל להיווכח באפקט הזה בערב יום סתיו או אביב - אם השמיים נקיים מעננים החום "ישתחרר", הטמפרטורה תרד, ויווצר כפור. אם השמיים מעוננים, החום "ייכלא" על ידי אדי המים, המשמשים כגז חממה, והטמפרטורה תישאר גבוהה. התופעה הזו ניכרת במיוחד במדבר - למשל בעיר עין סלאח (In Salah) באלג'יר נמדדו טמפרטורות של 52 מעלות צלזיוס ביום, ובלילה 3.6- מעלות [...] ההפרש העצום הזה נוצר בגלל העדר כמעט מוחלט של אדי מים באטמוספירה, ומהווה המחשה לתפקידם ועוצמתם של האדים כגז חממה." (טים בול)

מכחישי ההתחממות משתמשים בטיעון הזה כדי להגיע למסקנה שהעליה בריכוז הפחמן הדו חמצני אינה הגורם העיקרי להתחממות. אם הפחמן הדו חמצני מתון בהשפעתו כגז חממה ביחס לאדי מים, לא יתכן שעלייה בריכוז שלו תהיה בעלת השפעה גדולה, האין זאת? הכשל בטיעון הזה טמון בהתעלמות ממנגנון המשוב החיובי שנוצר באטמוספירה ומגביר את השפעתו של הפחמן הדו חמצני.
ריכוז אדי המים באטמוספירה תלוי בטמפרטורה. ככל שהטמפרטורה עולה, יותר מים מתאדים והריכוז עולה, ולהפך. כאשר גורם כלשהו (למשל פחמן דו חמצני שמקורו בדלקי מאובנים) גורם להתחממות, ההתחממות גורמת לעליה בריכוז אדי המים ולאפקט חממה שמחזק את ההתחממות, וכך נוצר מנגנון של משוב חיובי.
מה תרומתו של מנגנון המשוב הזה לשינוי הטמפרטורה, או - עד כמה העלייה בריכוז האדים מגבירה את ההתחממות בהשפעת הפחמן הדו חמצני? מחקרים מראים, שמנגנון המשוב החיובי מכפיל בקירוב את ההתחממות שהיתה נוצרת בלעדיו. לכן, אם השינוי בריכוז הפחמן הדו חמצני הוא כזה שגורם לשינוי של מעלה אחת צלסיוס, אדי המים הנוצרים בגללו יוסיפו מעלת חום נוספת. בפועל קיימים עוד מנגנונים של משוב חיובי, ועליית הטמפרטורה במצב כזה תגיע כמעט לשלוש מעלות צלזיוס.
צריך לזכור גם שמים מתאדים מהים ונופלים כמשקעים כל הזמן. ריכוז האדים באטמוספירה משתנה ממקום למקום ומשעה לשעה בהתאם לתנאי מזג האוויר. לכן, גם אם אדים הם גז חממה דומיננטי, זמן החיים שלו באטמוספירה קצר וריכוזו משתנה בסקלת זמן קצרה. פחמן דו חמצני, לעומת זאת, מסולק מהאטמוספירה באמצעות תהליכים גיאולוגיים בעלי סקלת זמן ארוכה הרבה יותר. כתוצאה מכך, פחמן דו חמצני שמגיע לאטמוספירה נשאר בה עשרות ואפילו מאות שנים. לעלייה קטנה בריכוז הפחמן הדו חמצני יכולה להיות השפעה ארוכת טווח.
אדי מים הם אכן גז חממה דומיננטי. תהליך המשוב החיובי שתחילתו בעלייה בריכוז הפחמן הדו חמצני דומיננטי עוד יותר.

Translation by Nord, . View original English version.



The Consensus Project Website

THE ESCALATOR

(free to republish)


© Copyright 2024 John Cook
Home | Translations | About Us | Privacy | Contact Us