מה תצפיות על כוכב נפטון יכולות ללמד אותנו על ההתחממות הגלובלית?
מה אומר המדע? ...
קרינת השמש נחלשה בזמן שנפטון התחמם
נפטון מתחמם
באפריל 2007, התפרסם מחקר של היידי האמל, ובו נבחנו בהירות פני השטח של נפטון, טמפרטורת כדור הארץ, ותנודות בקרינת השמש. המסקנה היתה שגם אם ההתאמה בנתונים אינה מוחלטת, קיימת בהן תבנית, שיכולה להעיד על כך שייתכנו שינויי אקלים שמקורם בתנודות קרינת השמש.
הטיעון שלעיל הוא חלק מטיעון רחב יותר בנוגע להתחממות בכוכבי לכת אחרים. אם ההתחממות מתרחשת במערכת השמש כולה, ברור שהשמש היא הגורם המרכזי להתחממות זו, בכוכבים אחרים כמו גם בכדור הארץ.
התאוריה הזו מבוססת על סט קטן ודליל של נתונים הנוגעים לתנאי האקלים בכוכבי לכת אחרים לאורך ההיסטוריה. חסידי ההסבר הזה אינם מהססים לגזור מסקנות נחרצות מסט הנתונים הדל הזה, בעודם מתעלמים מהעדויות הרחבות והמקיפות שאינן עולות בקנה אחד עם התיאוריה. בחמישים השנים האחרונות, הקרינה הנפלטת מהשמש נחלשה במקצת. ניתן למדוד את פעילות השמש באופן מדויק למדי מכדור הארץ ומלווינים הסובבים אותו. אי אפשר להתעלם מהפער בין הנתונים לבין הטענה שהשמש גורמת להתחממות.
תמונה 1: נתוני TSI - עוצמת קרינת השמש, שנמדדו בשנים 1880-1978 על פי סולנקי, ובשנים 1979-2009 מתוך PMOD.
אם כך, בהנתן שקרינה השמש אינה מתחזקת, ואף נחלשת, מה גורם להתחממות בכוכבי הלכת האלה? האם נכונה הטענה שהם מתחממים?
טענה לגבי התחממות עולה לגבי שמונה מתוך עשרות הגופים הגדולים במערכת השמש. חלק מהגופים האלה, כמו אוראנוס (אורון), מראים סימני התקררות. מחזורי הסיבוב של כוכבי הלכת החיצוניים (הרחוקים מהשמש) ארוכים משמעותית מזה של כדור הארץ. שינויי אקלים הנצפים בהם עשויים, לכן, לשקף תנודות עונתיות. מסלולם של שבתאי וירחיו סביב השמש אורך 30 שנות כדור הארץ, כך שתצפיות המבוססות על שלושה עשורים משקפות שנת שבתאי אחת. מחזור הסיבוב של אוראנוס אורך 84 שנים, וההטיה הצירית שלו (הזווית בין ציר הסיבוב סביב עצמו לבין המישור בו הוא נע) היא 98 מעלות, כך שהעונתיוּת בו חזקה במיוחד. נפטון עדיין לא השלים סיבוב מלא מאז גילויו בשנת 1846.
להלן רשימת כוכבי הלכת בהם נטען שנצפתה התחממות:
נפטון (רהב): מדידות הראו שינויים בהחזר האור מפני השטח של נפטון ושל הירח הגדול ביותר שלו, טריטון. עלתה הטענה שהשינויים מקורם בהתחממות בהשפעת התחזקות של קרינת השמש. למעשה, מדובר בשינויים הנגזרים מתנודתיות עונתית איטית מאוד. הקיץ מתקרב לחצי הכדור הדרומי של נפטון, כפי שקורה מדי 164 שנות כדור-הארץ.
צדק: ההתחממות בצדק היא בגדר תחזית, שאינה נתמכת על ידי מדידות. מודלים של האקלים בצדק חוזים התחממות באזור קו המשווה שלו והתקררות באזורי הקטבים. המגמות האלה צפויות בהשפעת סופות שיתלכדו לסופת ענק, ויקטינו את ערבוב החום בכוכב הלכת. הטיעון שלמעלה מתעלם מכך שהתחממות זו היא בגדר השערה, ומכך שהיא נגרמת מסופות ומאבק ולא משינויים בקרינת השמש.
מאדים: הטענה שמאדים מתחמם מבוססת על העדר הבחנה בין מגמות אקלים לשינויי מזג אוויר. ההשערה הזו מבוססת על שתי תמונות שצולמו בהפרש של 22 שנה, ולא נמצאו לה כל סימוכין נוספים. לא ידוע, נכון להיום, על שום מדידות אחרות התומכות בטענה זו.
פלוטו: מנגנוני שינוי האקלים בפלוטו ותנודות מזג האוויר בו רחוקים מלהיות מובנים. פלוטו התגלה לפני 89 שנים, שהן כשליש מאורך השנה שלו (248 שנים) ומעולם לא הגיעה אליו גשושית מחקר. העדויות לשינוי האקלים בו הן שתי תצפיות - משנת 1988 ומשנת 2002. הנתונים האלה מקבילים לתצפיות מזג אוויר במשך שלושה שבועות בכדור הארץ. קיימות תאוריות שונות בנוגע לאקלים בפלוטו - יתכן שהאליפטיות (פחיסות) הגדולה של מסלולו סביב השמש משפיעה על האקלים, כמו גם זווית ההטיה של צירו. במאמר עדכני מופיעה השערה שאורך המסלול של פלוטו, כמו גם של נפטון, מהווה גורם מרכזי בקביעת האקלים. ראוי לציין גם, שקרינת השמש המגיעה לפלוטו קטנה פי 900 מזו המגיעה לכדור הארץ.
טענות בנוגע להתחממות של גופים שמימיים אחרים הן בפירוש שגויות. קרינת השמש נחלשה בעשורים האחרונים. התבהרות פני השטח נצפתה רק בפלוטו ובצדק. אין הוכחה להתחממות בגופים אחרים במערכת השמש.
Translation by Nord, . View original English version.
טיעון ספקני האקלים ...