Climate Science Glossary

Term Lookup

Enter a term in the search box to find its definition.

Settings

Use the controls in the far right panel to increase or decrease the number of terms automatically displayed (or to completely turn that feature off).

Term Lookup

Settings


All IPCC definitions taken from Climate Change 2007: The Physical Science Basis. Working Group I Contribution to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change, Annex I, Glossary, pp. 941-954. Cambridge University Press.

Home Arguments Software Resources Comments The Consensus Project Translations About Support

Bluesky Facebook LinkedIn Mastodon MeWe

Twitter YouTube RSS Posts RSS Comments Email Subscribe


Climate's changed before
It's the sun
It's not bad
There is no consensus
It's cooling
Models are unreliable
Temp record is unreliable
Animals and plants can adapt
It hasn't warmed since 1998
Antarctica is gaining ice
View All Arguments...Username
Password
New? Register here
Forgot your password?

Latest Posts

Archives

To je 1500-letni cikel

Kaj pravi znanost...

Naravni cikli iz preteklosti niso pomembni za pripisovanje sedanjega globalnega segrevanja človeku.

Trditev skeptikov...

"Zgodovinski podnebni podatki kažejo na približno 1500-letni cikel. To so najprej ugotovili s preiskavami ledenega stržena z Grenlandije. Nato so to opazili v oceanskih sedimentih v Atlantiku. In sedaj na to lahko naletite povsod, vključujoč stalagmite v podzemnih jamah. Podatki kažejo na segrevanje in ohlajanje, s čemer bi lahko dobro razložili sedanje segrevanje." (Fred Singer)

Da nekdo trdi, da je globalno segrevanje, ki ga doživljamo, dejansko del 1500-letnega naravnega cikla spreminjanja globalne temperature, je zanimivo iz dveh razlogov. Prvič – v nasprotju z veliko večino trditev skeptikov, ki ne priznavajo globalnega segrevanja – ta trditev predpostavlja, da se mora oseba, ki podpira omenjeno razlago, najprej strinjati, da se podnebne spremembe v resnici dogajajo.

Drugič, ne smejo priznati učinka tople grede, teorije, ki je bila prvič predlagana pred več kot 100 leti in katero brez težav sprejemajo celo mnogi, ki dvomijo v prispevek človeka k podnebnim spremembam.

Na problem 1500-letnega cikla so naleteli predvsem pri preučevanju podatkov iz ledenega stržena, pri čemer se segrevanje na severni polobli natančno ujema z ohlajanjem na južni. To je torej vprašanje porazdelitve toplote, ki spominja na otroško gugalnico – »eden gor, drugi dol«. Skupna toplota v sistemu pa ostane nespremenjena.

Nasprotno pa je segrevanje, ki ga povzroča človek, predvsem posledica hitrega naraščanja koncentracije CO2 v ozračju v zadnjih 200 letih. V tem obdobju se je koncentracija CO2 dvignila prek 390 delcev na milijon, potem ko je bila ves čas v preteklih 800.000 letih pod 300 delci na milijon. Za razliko od naravnih sprememb porazdelitve toplote je CO2 glavni vzrok za sedanji porast temperature tal, zraka in oceanov, ki so ga izmerili širom sveta.

Translation by Slovenian Meteorological Society, . View original English version.The Consensus Project Website

THE ESCALATOR

(free to republish)


© Copyright 2024 John Cook
Home | Translations | About Us | Privacy | Contact Us