Climate Science Glossary

Term Lookup

Enter a term in the search box to find its definition.

Settings

Use the controls in the far right panel to increase or decrease the number of terms automatically displayed (or to completely turn that feature off).

Term Lookup

Settings


All IPCC definitions taken from Climate Change 2007: The Physical Science Basis. Working Group I Contribution to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change, Annex I, Glossary, pp. 941-954. Cambridge University Press.

Home Arguments Software Resources Comments The Consensus Project Translations About Support

Bluesky Facebook LinkedIn Mastodon MeWe

Twitter YouTube RSS Posts RSS Comments Email Subscribe


Climate's changed before
It's the sun
It's not bad
There is no consensus
It's cooling
Models are unreliable
Temp record is unreliable
Animals and plants can adapt
It hasn't warmed since 1998
Antarctica is gaining ice
View All Arguments...Username
Password
New? Register here
Forgot your password?

Latest Posts

Archives

Дали е точна „Незгодна вистина“ на Ал Гор?

Што вели науката...

Филмот на Ал Гор бил „општоземено точен“ според вештакот кој бил повикан кога бил направен обид преку суд да се спречи филмот да се прикажува во училиштата.

Скептичен аргумент...

Ал Гор сфатил погрешно

„Документарниот филм на Ал Гор за глобалното затоплување, награден со Оскар, „Незгодна вистина“, бил критикуван од судија од Врховниот суд кој истакнал, како што рекол, „девет научни грешки“ во филмот.

Г. Џастис Бартон вчера рече дека иако филмот е „општоземено точен“ во презентацијата на климатските промени, тој утврдил девет значајни грешки во филмот, од кои некои, како што рече, настанале во „контекстот на дигање паника и претерување“ за да се поддржат ставовите на поранешниот американски потпретседател за климатските промени.“ (The Guardian)

На прв поглед

„Незгодна вистина“ е наградуван документарен филм кој бил објавен во септември 2006 година, во кој се појавува поранешниот потпретседател на САД Ал Гор. Сè за климатските промени, многумина го сакале, но некои гласно го мразеле.

Филмот навистина содржел неколку грешки, но тоа не е изненадувачки со оглед на тоа што бил за науката за климата, но направен од добронамерен политичар. Во реалноста, реакцијата на истиот во одредени кругови направило многу за да се разоткрие поедноставениот начин на размислување на негаторот на климатските науки. Во нивниот свет, секоја грешка, колку и да е мала, го поништува целото наше разбирање за тоа како функционира планетата. Тоа е исто како да се каже дека затоа што еден лекар погрешно дијагностицира состојба, медицината треба да се укине во целост.

Каде биле грешките? Најраспространетиот бил за снег и мраз на највисоката планина во Африка, Килиманџаро (5.895 метри). На таа височина, дури и покрај Екваторот, температурите околу врвот ретко надминуваат нула. Грешката била во тврдењето дека климатските промени предизвикале намалување на ледената капа на Килиманџаро.

Споредувањето на Килиманџаро денес со времето кога првите истражувачи го измериле пред повеќе од 100 години, покажува дека глацијалното повлекување сигурно ги отстранило неговите ледени плочи за околу 90%. Сепак, мразот се сублимира - од во цврста состојба станал пареа - нешто што често се случува на многу сув студен воздух што е типичен за локалната клима на висока надморска височина таму. Во дождовните сезони што се случуваат таму двапати годишно, паѓа снег, понекогаш обилно, но процесот на сублимација е севкупно одговорен во моментов.

Но, тоа е мала грешка кога ќе се земе предвид голем број планински глечери кои се повлекуваат во средните географски широчини и огромните порои на вода од топењето што избиваат од нивните краеви. Дека тие глечери се повлекуваат поради затоплувањето на климата е широко прифатено од оние што ги проучуваат.

Други грешки се однесувале на тајмингот на идните промени, давајќи впечаток на неизбежен хаос. Но, дали тоа е важно? Не навистина. Ако знаете дека океаните ќе се покачат за неколку метри, без разлика дали за тоа ќе бидат потребни 50, 100 или 200 години е нешто како одвлекување на вниманието. Од деглацијацијата по последното ледено доба знаеме дека под одредени околности, нивото на морето може да се покачи за околу четири метри за еден век. Значи, имаме чувство за тоа што е можно ако затоплувањето продолжи неконтролирано. Дури и ако морињата се покачат за една десетина од таа бројка до 2100 година, тоа е сепак сериозно лоша вест.

Со други зборови, ние чуваме огромни проблеми за нашите деца, внуци и нивните потомци. Да го игнорираш тоа затоа што некој политичар еднаш те изнервирал е рамнодушно да ја отпишеш нивната иднина. Дали е тоа најдоброто што можеме да го направиме?


Дополнителни детали

Ал Гор, секако еден од најоцрнетите застапници на науката за климата насекаде во светот, го заработи најголемиот дел од ова непријателство преку успехот на филмот што тој го претстави наречен „Незгодна вистина“ (2006), во понатамошниот текст AIT. Филмот бил стабилна презентација на науката за климата досега, заокружување на истражувања, наука и проекции, со многу филмски секвенци употребени за да се искористи моќта на медиумот. Имал за цел да шокира, бидејќи оние од нас кои целосно разбираат што се случува со климата, сметаат дека е шокантно што дозволуваме ова да ѝ се случи на нашата сакана Земја.

Поголемиот дел од филмот, кој опфаќа прашања како што се глечерите на Хималаите, Гренланд и Антарктикот како губење на мразот, сериозноста на ураганите и други временски феномени, бил точен и ја претставил науката каква што била. Од објавувањето на филмот, се пронајдени значително повеќе докази за поддршка на науката и проекциите во филмот.

околу врвот на планината Килиманџаро. Глациолозите кои ја проучуваат планината, наместо тоа, сметаат дека масивното (90%) губење на мразот на нејзините височини е претежно предизвикано од сублимација на многу студен и сув воздух, честите ветровити и случајот на висока УВ светлината на таа височина (Kaser et al. 2004), заедно со недоволните врнежи од снег за да се задржи надополнувањето на мразот (сл.1). Добро објаснување за феноменот е достапно во една статија од 2007 година објавена во American Scientist, од Филип Моте и Георг Касер (PDF available во моментот на пишување на Researchgate).

Ice cliffs on Kilimanjaro

Сл. 1: препознатливите ледени карпи високо на Килиманџаро. Ледената аблација овде претежно се јавува поради нејзиното сублимирање во сув, студен воздух со висока упадлива УВ светлина - за разлика од повеќето планински глечери ширум светот. Слика: Џејмс Хејлман преку Википедија, лиценцирана под лиценца Creative Commons Attribution-Share Alike  3.0 Неприлагодена верзија на лиценца.

Моделот на деглацијација на Килиманџаро, кој сè уште трае, се разликува од оној на бројните планински глечери со средна географска ширина ширум светот, кои без сомнение главно се повлекуваат поради топењето на мразот во потопла клима. Дополнително, голем дел од загубата на мразот од Килиманџаро се случило многу пред поострото глобалното затоплување по 1970-тите. Во тој поглед, Килиманџаро е малку посебен. За жал, тоа е исто така значајнапланина, поради што Гор ја избрал веројатно. Грешка, но разбирлива за еден политичар.

Ако Гор прашал, веројатно би бил советуван да го насочи своето внимание кон некои други значајни планини, како што се добро познатите европски алпски врвови, Матерхорн и планината Блан. Затоплувањето е проблематично на Алпите со години и се влошува: во жешкото и суво лето во 2022 година, и на двата и на некои други врвови имало затворени колиби, а планинските водичи ги откажувале резервациите. Главниот ризик бил паѓањето на карпите поради вечниот мраз што ја „лепи“ карпата заедно со топење. Приказната била опфатена нашироко во медиумите, вклучително и добра објективна сметка на веб-страницата за вести на UK Climbing овде.

Многу од другите грешки биле од повеќе политичка тема. Најмногу вклучувале покачување на нивото на морето, што како што читателите знаат дека е бавен процес: моментално стапката е околу 3,6 милиметри годишно но се забрзува. Гор покажал слајдови од некои од оние типични мапи за поплави кои ги прикажуваат ефектите од различни количини на покачување на нивото на морето и на некој начин имплицираале дека овие поплави би можеле да се случат многу наскоро. Тоа e лутање во политиката бидејќи Гор сфатил дека мора да шокира за да ја пренесе пораката.

Сепак, 3,6 mm годишно е еднакво на 36 сантиметри на еден век и тоа е минималниот минимум што може да се очекува поради тоа забрзување. Знаеме што е можно гледајќи во минатото: на пример во Meltwater Pulse 1A (1А пулс на топење), пред околу 14.600 години, се смета дека нивото на морето се зголемило за 20 метри за само 500 години (Lin et al. 2021).

Штом ќе започнат процесите како што е колапсот на ледената покривка, речиси е невозможно да се запрат. Тоа значи дека поседувањето имот на плажа во моментот (нешто за што Гор често го обвинуваат) би требало да биде добро, освен ако голем ураган не дојде на копно во вашето соседство (лоша среќа). Но, би било непрепорачливо да се смета таквото живеалиште како долгорочна, меѓугенерациска инвестиција во која се ужива со векови. За многу делови од светот, под претпоставка за момент дека не успеваме да ги ограничиме емисиите, порастот на нивото на морето само станува огромен проблем во децениите и вековите што доаѓаат: сепак тоа е ужасно наследство што треба да им го оставиме на идните генерации.

Translation by Stanka, Luciano Marquetto. View original English version.The Consensus Project Website

THE ESCALATOR

(free to republish)


© Copyright 2024 John Cook
Home | Translations | About Us | Privacy | Contact Us