Climate Science Glossary

Term Lookup

Enter a term in the search box to find its definition.

Settings

Use the controls in the far right panel to increase or decrease the number of terms automatically displayed (or to completely turn that feature off).

Term Lookup

Settings


All IPCC definitions taken from Climate Change 2007: The Physical Science Basis. Working Group I Contribution to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change, Annex I, Glossary, pp. 941-954. Cambridge University Press.

Home Arguments Software Resources Comments The Consensus Project Translations About Support

Twitter Facebook YouTube Mastodon MeWe

RSS Posts RSS Comments Email Subscribe


Climate's changed before
It's the sun
It's not bad
There is no consensus
It's cooling
Models are unreliable
Temp record is unreliable
Animals and plants can adapt
It hasn't warmed since 1998
Antarctica is gaining ice
View All Arguments...



Username
Password
New? Register here
Forgot your password?

Latest Posts

Archives

האם אפשר להחשיב פחמן דו חמצני כחומר מזהם?

מה אומר המדע? ...

קיימים, אמנם, מנגנונים בהם משתתף הפחמן הדו חמצני כחומר מזהם (הגברת החומציות של מי האוקיינוס), אך השפעתו העיקרית היא כגז חממה. התחממות כדור הארץ בהשפעת גזים באטמוספירה היא תופעה טבעית, אך התגברותה פוגעת בחקלאות, בבריאות ובסביבה.

טיעון ספקני האקלים ...

פחמן דו חמצני אינו חומר מזהם

'הצמדת התואר "מזהם" לפחמן דו חמצני היא עוול לגז בעל תפקיד חשוב בהתפתחות ושימור החיים על פני כדור הארץ. אמא אדמה קבעה בבירור שפחמן דו חמצני אינו חומר מזהם.' (רוברט בולינג, בציטוט מתוך האתר Popular Technology)

 

נהוג לחשוב שמזהמים הם חומרים שאינם טבעיים המלכלכים את הסביבה. דוגמה מובהקת לחומר כזה היא דו תחמוצת הגפרית, תוצר מזהם של פעילות תעשייתית. ריכוז גבוה של דו תחמוצת הגפרית גורם לקשיי נשימה, גשם חומצי, ונזקים בריאותיים וסביבתיים אחרים. פחמן דו חמצני, לעומת זאת, הוא גז טבעי שהתקיים באטמוספירה הרבה לפני התפתחות האדם. הוא חיוני להתפתחות צמחיה, ומנגנון החימום שהוא יוצר מגן על כדור הארץ מקיפאון. איך יתכן, אם כך, שפחמן דו חמצני נחשב לחומר מזהם?
הגדרה רחבה יותר של המושג "חומר מזהם" היא חומר הגורם לאי יציבות ומפר את האיזון במערכת האקולוגית. רמת הפחמן הדו חמצני באטמוספירה הייתה יציבה ב-10,000 השנים האחרונות. פליטת פחמן דו חמצני כתוצאה מפעילות האדם במאות השנים האחרונות הפרה את האיזון הזה. עלייה בריכוז הפחמן הדו חמצני משפיעה באופן ישיר על הסביבה. למשל, האוקיינוסים קולטים פחמן דו חמצני מהאטמוספירה, והחומציות שלהם גדלה, מה שמשפיע על הסביבה הימית. עם זאת, ההשפעה המשמעותית ביותר של עלית ריכוז הפחמן הדו חמצני היא תרומתו לעלייה בטמפרטורה של כדור הארץ.

תמונה 1: ריכוז פחמן דו חמצני (חלקיקים למיליון) ב-10,000 השנים האחרונות. הקו הכחול - על פי מדידות בליבות קרח ב-Taylor Dome (מתוך NOAA). הקו הירוק - על פי מדידות בליבות קרח ב-Law Dome (מתוך CDIAC). הקו האדום - מדידות ישירות ב-Mauna Loa, הוואי (מתוך NOAA)


עליה בריכוז הפחמן הדו חמצני מגבירה את אפקט החממה. ההתחממות שנוצרת משפיעה על הסביבה במגוון דרכים. חלק מההשפעות הן לחיוב, כמו תנאים משופרים לחקלאות בקווי רוחב גבוהים וצמיחה מוגברת באזורים מסוימים, אך ההשפעות השליליות משמעותיות הרבה יותר. החיים באזורי חוף מאוימים עקב עלייה בגובה פני הים. הפשרת קרחונים מאיימת על אספקת המים של מאות מיליונים. צורות חיים נכחדות בקצב מהיר מזה שהתרחש אי פעם.
הגדרת המושג "מזהם" היא סוגיה סמנטית. התמקדות בהשפעות החיוביות של עלייה בריכוז הפחמן הדו חמצני היא התכחשות לתמונה הכוללת. ההשפעה הכוללת של עליה כזו היא הרת אסון לסביבה ולתנאי המחייה של האנושות בעתיד.

Translation by Nord, . View original English version.



The Consensus Project Website

THE ESCALATOR

(free to republish)


© Copyright 2024 John Cook
Home | Translations | About Us | Privacy | Contact Us