Climate Science Glossary

Term Lookup

Enter a term in the search box to find its definition.

Settings

Use the controls in the far right panel to increase or decrease the number of terms automatically displayed (or to completely turn that feature off).

Term Lookup

Settings


All IPCC definitions taken from Climate Change 2007: The Physical Science Basis. Working Group I Contribution to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change, Annex I, Glossary, pp. 941-954. Cambridge University Press.

Home Arguments Software Resources Comments The Consensus Project Translations About Support

Bluesky Facebook LinkedIn Mastodon MeWe

Twitter YouTube RSS Posts RSS Comments Email Subscribe


Climate's changed before
It's the sun
It's not bad
There is no consensus
It's cooling
Models are unreliable
Temp record is unreliable
Animals and plants can adapt
It hasn't warmed since 1998
Antarctica is gaining ice
View All Arguments...



Username
Password
New? Register here
Forgot your password?

Latest Posts

Archives

גם במאדים יש "התחממות גלובלית".

מה אומר המדע? ...

אין במאדים התחממות גלובלית.

טיעון ספקני האקלים ...

מאדים מתחמם

"יש אנשים הסבורים שהכוכב שלנו לוקה בחום. לאחרונה, המדענים מספרים לנו שמאדים גם הוא חווה התחממות. דומה שכמה מכוכבי הלכת במערכת השמש התחממו לאחרונה, כולל אפילו פלוטו.

מנאס"א נמסר, שכיפת הקרח בקוטב של מאדים הצטמצמה בשלושת הקייצים האחרונים. יתכן שמאדים נדבק מכדור הארץ וגם הוא חולה עם "חום" . במקרה כזה, סביר שגם צדק חטף הצטננות, כי גם הוא מתחמם, וגם פלוטו" (פרד תומפסון)

 

 

משונה לטעון שמאדים מתחמם, כשאפילו לגבי ההתחממות בכדור הארץ לא קיימת הסכמה. עדיין, מהטענה הזאת נגזרת, לכאורה, האפשרות שקיימת מגמת התחממות במערכת השמש כולה, ולכן לא יתכן שהאנושות היא הגורם להתחממות בכדור הארץ.

התשובה לטענה הזו מסתמכת על הנחה פשוטה: כה מעט ידוע על מאדים ועל תנאי האקלים בו, שאין שום דרך לקבוע שקיימת בו מגמה, או לדון בסיבות למגמה כזו. קיים מידע שמקורו בכמה לוויני צילום שסבבו את מאדים, וכמה גשושיות מחקר. כמות הנתונים שנאספו קטנה מכדי להוות בסיס למחקר של שינויי אקלים וסיבותיהם, אך עדיין קיימת פרשנות שגויה לגבי ערכו ומשמעותו של המידע שנאסף.

להלן כמה נקודות שחשוב לזכור לגבי האקלים על מאדים:

כוכבי לכת סובבים את השמש במסלולים אליפטיים, לא מעגליים ולכן מרחקם מהשמש אינו קבוע. השינויים האלה משפיעים הרבה יותר על האקלים במאדים מאשר בכדור הארץ, מכיוון שאליפטיות המסלול של מאדים גדולה פי חמישה מזו שבמסלול כדור הארץ.

אין אוקיינוסים על פני מאדים, והאטמוספירה שלו דקה. לכן האינרציה התרמית שלו (מידת ה"זכרון" של הטמפרטורה) קטנה ביחס לזו של כדור הארץ, והאקלים מושפע הרבה יותר מהשפעות חיצוניות.

הכוכב כולו חשוף לסופות אבק חזקות, שמשפיעות מאוד על מערכת האקלים. מעט מאוד ידוע על המנגנונים ועל ההשפעות של הסופות האלה.

אין שום מדידות היסטוריות של האקלים במאדים - איסוף הנתונים החל בשנות השבעים של המאה העשרים, פרט לרישומים (ובהמשך, צילומים) החושפים שינויים במתאר פני השטח של המאדים - כאלה שניתן להבחין בהם מכדור הארץ באמצעות טלסקופ - אין דרך לדעת מה תדירותן של התופעות שנצפו, והאם הן משקפות מגמות, או ארועים חריגים.

תמונה שווה אלף מילים - אבל רק אם מבינים אותה כראוי.

תיאורית ההתחממות הגלובלית במאדים הושפעה מאוד ממאמר שנכתב על ידי צוות מדענים מנאס"א בראשות לורי פנטון. המאמר השווה תמונות של מאדים שצולמו בשנת 1977 על ידי גשושית שנשלחה במסגרת תוכנית "ויקינג", לתמונות שהופקו בשנת 1999 מנתונים שאספה החללית "Mars Global Surveyor" . הצוות הבחין בשינוי באלבדו - התכונה שגורמת למשטחים בהירים, דוגמת קרח ושלג, להחזיר את אור השמש. בתמונות מ-1977 פני השטח נראים בהירים יותר מאשר ב-1999, ועל סמך האבחנה הזו העלה פנטון את הסברה שבין השנים 1977 ו-1999 חלה התחממות של 0.65 מעלה צלזיוס במאדים. פנטון ייחס את ההתחממות לכמות האבק על פני השטח, המשפיעה על האלבדו.

למרבה הצער, תהליך הסקת המסקנות במאמר של פנטון כשל באבחנה בין מגמות אקלים לאירועי מזג אוויר. תצפיות משתי נקודות זמן - 1977 ו-1999 - אינן יכולות ללמד על מגמה, אלא על מזג האוויר בזמנים שנבדקו. בהעדר נתונים מהתקופה שבין שתי התצפיות - ונתונים כאלה אינם בנמצא - אין שום דרך לדעת אם קיימת מגמה של שינוי באלבדו של מאדים, או איך השפיעו סופות האבק העוצמתיות על ההבדל בין שתי התצפיות. ואכן, כאשר בוחנים היום את המדע שהצטבר, לא ניכרת מגמת שינוי מתמשך באלבדו של מאדים.

נכון להיום, יש מעט מאוד עדויות אמפיריות להתחממות במאדים. האקלים במאדים מושפע בעיקר מסופות אבק ושינויים באלבדו, ולא משינויים בקרינת השמש. ידוע לנו, על סמך מדידות מכדור הארץ שהשמש לא הולכת ומחממת יותר ויותר את כוכבי הלכת. אין כל בסיס, לכן, לתאוריה של התחממות במערכת השמש כולה.

 

Translation by Nord, . View original English version.



The Consensus Project Website

THE ESCALATOR

(free to republish)


© Copyright 2024 John Cook
Home | Translations | About Us | Privacy | Contact Us