מה רמת האמינות של מדידות הטמפרטורה על פני כדור הארץ?
מה אומר המדע? ...
על פי מדידות של מדי טמפרטורה ושל לווינים, מגמת ההתחממות זהה באזורים פתוחים ובנויים.
הערכים הנמדדים אינם אמינים
"מצאנו תחנות [מדידה, בארצות הברית] ממוקמות סמוך לצינורות פליטה של מערכות מיזוג אוויר, מוקפות מגרשי חניה מכוסי אספלט, על גגות לוהטים וליד מדרכות ובניינים שקולטים ופולטים חום. מצאנו 68 תחנות ליד מתקני טיהור מים, שתהליכי עיבוד הפסולת בהם גורמים לעליה בטמפרטורה של סביבתם.
למעשה, 89 אחוז מהתחנות - כמעט 9 מכל 10 - לא עמדו בדרישות שהוגדרו על ידי הרשות הלאומית לחיזוי מזג אוויר, לפיהן תחנות צריכות להיות מרוחקות לפחות 30 מטר מכל אתר שמייצר חום, פולט קרינה, או מחזיר אותה." (Watts 2009)
מדידות טמפרטורה הן נתון הכרחי לחיזוי מזג אוויר. הרשות הלאומית לחיזוי מזג האוויר בארצות הברית, וכל ארגון מקביל ברחבי העולם, מעוניינים בנתונים אמינים ומדויקים ככל האפשר.
על מנת לעקוב ולהבין את שינויי האקלים, חשוב שנוכל לסמוך על מדידות עבר. קבוצה המכונה "the International Surface Temperature Initiative" - היוזמה הבינלאומית לטמפרטורת פני השטח - הוקמה על מנת לספק, באופן שקוף ונגיש, מדידות של טמפרטורת פני השטח ברחבי העולם.
טמפרטורת פני השטח נמדדת בכ-30,000 תחנות ברחבי העולם (Rennie et al. 2014). בערך 7000 מתוכן מספקות מדידות מזה זמן רב, באופן יציב ואמין (תמונה 1). הציוד בתחנות מתחדש ומשתפר עם ההתפתחויות הטכנולוגיות. בכל מקרה של החלפת ציוד או שינוי במיקום התחנה, מתבצעת השוואה בין תוצאות מדידה חדשות (לאחר השינוי) לאלו שבוצעו לפניו, על מנת לבדוק ולוודא את האמינות והדיוק של המדידות.
תמונה 1: מיקומי תחנות שנתוניהן, לאורך חודש לפחות, מופיעים בדיווחים החודשיים של "רשת האקלים העולמית" (GHCN-M). התחנות האלה, 7280 במספר, משמשות ליצירת מסד הנתונים של טמפרטורת פני השטח ברחבי העולם (Rennie et al. 2014).
בשנת 2009 התעורר החשש, שמיקום לא מתאים של תחנות מזג אויר פוגע באמינות מדידות הטמפרטורה. מדענים במרכז נתוני האקלים בארצות הברית בחנו את הביקורת הזו, ובצעו בדיקה קפדנית לבחינת החשש שהתעורר. סיכום הבדיקה, המופיע במאמר (On the reliability of the U.S. surface temperature record" (Menne et al. 2010" כולל מסקנה מפתיעה - טמפרטורות המקסימום היומיות שנמדדו בתחנות שמיקומן, על פי המבקרים, "בעייתי", היו למעשה נמוכות במקצת מממוצע המדידות בכל התחנות.
בשנת 2010 דר' ריצ'רד מולר הטיל ספק באמינותו של "גרף מקל ההוקי" והחליט לבצע אנליזה עצמאית של מדידות טמפרטורה. הוא הקים קבוצה בשם "Berkeley Earth", לצורך בדיקת נתוני הטמפרטורה. הקבוצה התמקדה בשאלה "האם העלייה בטמפרטורת פני השטח מושפעת מארבעה גורמים שעלולים ליצור הטיה במדידות: איכות תחנת המדידה, הומוגניזציה, היווצרות חום בסביבה עירונית, ובחירת תחנות". הומוגניזציה היא אנליזה שמטרתה הפחתת השפעתן של מדידות חריגות ושגויות, לרוב באמצעות השוואה לתחנות שכנות ובדיקת שינויים לאורך זמן. מסקנת המחקר היתה שאף לא אחד מהגורמים האלו מטה את המדידות. המסקנה לגבי השפעת החום בסביבה עירונית מוסבר על ידי אנדי סקוס בפוסט שפורסם כאן בשנת 2011. בתמונה 2 ניתן לראות שאין הבדל בין הטמפרטורת שנמדדו באזורים כפריים ועירוניים בארצות הברית.
תמונה 2: השוואה בין טמפרטורות שנמדדו באזורים עירוניים וכפריים. הגרף מציג טמפרטורת מינימום אחרי מיצוע מרחבי והומוגניזציה. הנתונים מ-(U.S. Historical Climatology Network (USHCN. ראו (Hausfather et al. 2013)
טמפרטורת פני השטח אינן מספיקות לניתוח והבנה של האקלים. נתונים אחרים נמדדים ומתבצע אחריהם מעקב על מנת לקבל את התמונה הכוללת. כל המדידות מצביעות על אותה מגמה: כדור הארץ מתחמם.
לקריאה נוספת:
Understanding adjustments to temperature data, Zeke Hausfather
Explainer: How data adjustments affect global temperature records, Zeke Hausfather
Time-of-observation Bias, John Hartz
מקורות:
All the Berkeley Earth data and analyses are available online at http://berkeleyearth.org/data/.
Plot your own temperature trends with Kevin's calculator.
Or plot the differences with rural, urban, or selected regions with another calculator by Kevin.
NASA GISS Surface Temperature Analysis (GISSTEMP) describes how NASA handles the urban heat effect and links to current data.
NOAA Global Historical Climate Network (GHCN) Daily. GHCN-Daily contains records from over 100,000 stations in 180 countries and territories.
Translation by Nord, . View original English version.
טיעון ספקני האקלים ...